Efterrätt
Laga mat, det kan vara kul om det blir bra, men går något på tok blir kan det bli oätbart. Därför tycker jag det är roligare att gör desserer och efterrätter. Även om det inte blir riktigt som det är tänkt går det oftas att äta ändå och ibland kan ett misslyckande visa sig till och med vara godare.
Just för tillfället är min favo efterrätt Chocklad pannacotta med jordgubbssalsa.
Receptet är taget från http://www.menyse.com/3.11430/recept/mork-chokladpannacotta-och-jordgubbssalsa/
Jag gjorde detta till min far på farsdag, men brist på färska jorgubbar och öppna systembolag fick jag improvisera med vissa ingredienser. Familjen var inte så nöjda med smaken, och då blev jag blev lite besviken. Detta är ju jätte gott, egentligen. Så den här gången har jag förberett med alla ingredienser och hållt på hela dagen för att få det så perfekt som möjligt. Lämnar inget åt slumpen.
Mörk chocklad pannacotta med salsajordgubbar 4pers
Mörk choklad 100g
gelatinblad 1st
strösocker 2 msk
grädde 2 dl
Salsa
Jordgubbar (Färska) 12 st
Basilika 2 msk
Balsamvinäger 3 msk
Vaniljsocker 3 tsk
Sås
Passionsfrukt 3 st
Florsocker 1 msk
Contreau 1 msk
Tillagning
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 min. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen, rör om. Krama ur gelatinet och tillsätt det och sockret i den varma krämen. Rör tills det har löst sig.
- Häll chokladkrämen i dekorativa dessertglas. Ställ dem i frysen en kort stund så att ytan stelnar. Förvara dem sedan i kylen fram till servering.
- Blanda vinäger och vaniljsocker i en skål. Finhacka jordgubbarna och lägg i skålen, blanda i basilikan. Rör om och ställ att marinera i kylskåp fram till servering.
- Gröp ur passionsfruktsköttet ur frukterna ner i en skål. Blanda köttet med florsocker och cointreau.
- Ställ glasen med pannacottan i mitten på en tallrik. Skeda jordgubbssalsa ovanpå pannacottan. Ringla passionsfruktssåsen runt om på tallriken. Servera.
Det är viktigt att följa tillagningen noga, det tog mig flera försök innan jag fick pannacottan att stelna, bara att för att jag slarva. Trotts att pannacottan inte stelnade så smakade det bra ändå.
Det finns hur många recept som helst på pannacotta, och man kan egentligen välja fritt på vilken smak man vill ha.
Just det speciella med den här pannacottan är egentligen inte själva pannacottan utan jordgubbarna och såsen som passar så himla bra till chocklad smaken.
Jag har provat sås och salsajordgubbar till både apelsin och vanilj pannacotta men då smakde inget bra.
Ska ni ha fin besök eller lyxa till extra mycket rekomendera jag denna efterrätt.
Men man ska veta att detta är inte någon diet efterrätt, utan det är Italiensk puddingdessert som består av uppvärmd grädde, med andra ord en riktigt Kalori bomb. Det finns ju lättare varienter då man har använt sig av kesella, matlagningsgrädde eller youghurt.