Linfrö

Jag äter ju linfrö mer eller mindre varje dag. i dag bestämde jag mig för att googla lite om dom. Vore bra och veta vad man egentligen stoppar i sig. dessutom kände jag att lite insperation om vad man kan äta linfrö till skulle sitta på sin plats. Själv har jag dom till frukost i yohugerten eller i mitt bröd, och det börjar bli lite enformigt.




Men då fick jag denna shock:

"infrö
, fröet från växten lin som på grund av sin höga halt kostfiber och Omega-3-fettsyror (som också finns i fisk) används bl.a. i müsli-mix och bakning. Vid kallpressning till matolja erhålls en olja som rekommenderas att blandas med andra oljor pga smaken.

Linfrö innehåller även vätecyanidproducerande glykosider (ett gift), så för stor mängd är inte bra. Livsmedelsverket rekommenderar att man intager max 1-2 matskedar linfrö om dagen, vid intag av mer än 10 matskedar om dagen riskerar man att få vissa neurologiska symptom.

I folkmedicinen anses linfrö vara bra som huskuren mot s k trög mage." (från Wikipedia)

Okey, 10 matskedar äter jag inte, mer kankse runt 3 matskedar.

Så jag sökte lite till sen hittade jag detta lugnande besked:

"Det stämmer faktiskt att linfrön innehåller cyanväte eller blåsyra som det också kallas. Det är ett ämne som i teorin blockerar syretransporten i kroppen och skulle kunna leda till döden vid alltför stort intag. Studier har dock visat att detta är praktiskt omöjligt så länge man håller sig till ett normalt intag. Max ett par matskedar linfrön om dagen är helt ofarligt. Faktum är att det inte existerar något känt fall i hela världen som ätit sig till döds på linfrön, så riskerna är mycket små. Ät gärna dina linfrön krossade eftersom du lättare tar upp näringen då och får den gi-sänkande effekt som fibrerna i linfröna ger. Linfrön är rika både på protein, omega-3-fett och antioxidanter." (från Magazine Fitness)



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Sandra

Cheer level 1.

RSS 2.0